sâmbătă, 25 aprilie 2009

Cum putem defini violenta...


         Aceasta a fost prima piedica pe care am intampinat-o atunci cand ne-am hotarat sa scriem despre acest subiect.
         Fiecare dintre noi stie foarte bine ce este violenta. Ea ne evoca in minte moarte, tortura, masacre, razboi, oprimare, criminalitate sau terorism, epurare si genocid. Intr-un registru mai putin dramatic, ne gandim la « lipsa de civilizatie », insulte si injurii, nepolitete si atitudini nerespectuoase.Cu toate ca e un fenomen atat de cunoscut, nu e usor sa ajungem la o definitie satisfacatoare si in acelasi timp consensuala. Unii evoca in mod spontan folosirea fortei si se focalizeaza asupra vatamarilor fizice,insa avand in vedere variabile juridice sau socio-institutionale, altii pun accentul pe transgresarea sau violarea normelor si in special pe cele care se refera la legalitate.
       Astfel dupa Dictionarul Explicativ al Limbii Romane definitia este urmatoarea: violent, -a, violenti, -te, adj. 1. Care se produce sau acţionează cu putere, cu intensitate, cu violenţă; intens, puternic, tare. 2. (Despre fiinţe) Care are accese de furie, care se lasă condus de mânie, care se înfurie uşor, care are manifestări nestăpânite; coleric, furtunos, impulsiv, nestăpânit.(Despre manifestări ale fiinţelor) Care arată violenţă, impulsivitate, nestăpânire, agresiune. 3. Care se face cu forţa; brutal, silnic. ♢ Moarte violentă = moarte produsă de un accident, de un act de violenţă sau de altă cauză nefirească. [Pr.: vi-o-] – Din fr. violent, lat. violentus, it. violento.
       Vreti sa stiti cum va puteti da seama cand este folosita violenta impotriva copiilor?de obicei copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente şi o condiţie fizică ce-i face uşor de recunoscut. Ei prezintă :
  * probleme fizice, boli inexplicabile, expuşi la accidente în casă şi în afara casei, dezvoltare fizică mai;
  * probleme emoţionale şi mentale: anxietate mărită, simţământ de culpabilitate, frica de abandon, izolare, mânie, frica de răniri şi moarte;
  * probleme psihologice: neîncredere în sine, depresie, comparare cu viaţa mai fericită a colegilor;
  * probleme de comportament: agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalţi, probleme cu somnul, enurezie, bătăi, fuga de acasă, sarcini la vârste mici, relaţii pentru a scăpa de acasă, mutilare, consum de droguri şi alcool, comportament defensiv cu minciuna;
  * Identificare cu eroi negativi.




Un comentariu:

  1. Exista tot mai multe cazuri de violenta in familie, partea mai rea e ca din aceste familii cu un comportament violent ia nastere personalitatea unui sau a mai multor copii care probabil la randul lor vor adopta acelasi stil de viata.poate ca totul porneste de la femeile care accepta sa fie maltratate, batute,poate daca ele ar inceta sa priveasca bataia pe care o primesc de la sotii lor ca fiind normala si pe merit poate ca atunci lucrurile ar sta cu totul altfel.

    RăspundețiȘtergere