sâmbătă, 25 aprilie 2009

Date despre violenta domestica...


        Violenta in familie (domestica) este diferita de alte tipuri de violente, pentru ca se produce in “spatele usilor inchise”, cu acordul tacit al tuturor prin neinterventie sau interventie ineficienta.

        Exista mai multe tipuri de violenta:
* Violenta psihologica - vizeaza emotiile unei persoane, in special ranile emotionale ce nu sunt vindecate. Cuvintele urmatoare sunt explemple de violenta emotionala: “Este vina ta ca…”
* Violenta mentala - se traduce prin acte de abuz de putere sau de control a unei persoane asupra alteia.Actele de violenta mentala cuprind toate gesturile si cuvintele care provoaca frica- terorizeaza, amenita, umilesc, insulta sau izoleaza o persoana de familia sau prietenii sai.
* Violenta fizica – insumeaza toate actele fizice care se fac cu intentia de a rani sau de a face rau uei persoane.
* Violenta sexuala – desemneaza actul sexual sau exploatarea sexuala, fara acordul persoanei. Actele care sunt considerate violenta sexuala sunt: expunerea unei persoane la un material pornografic, violul, agresare sexuala cu un obiect, violul conjugal sau intr-o relatie, hartuirea sexuala, folosirea unei persoane pentru satisfacerea propriei placeri, etc. Violenta sexuala se poate produce singura sau insotita de alte forme de violenta.
* Violenta verbala – se foloseste pentru a controla o persoana sau pentru a controla emotiile ei.Violenta verbala se poate prezenta sub diverse forme: tipete, insulte, insulte rasiale, ridiculizarea aspectului fizic, denigrare

      Pareri eronate privind violenta in familie, ce ne pot influenta negativ:
* Violenta domestica nu este atat de grava sau extinsa
* Bataia survine intr-un moment de pierdere a cumpatului
* Daca violenta ar fi asa de serioasa, femeia ar rupe relatia cu partenerul
* Violenta domestica apare numai in medii sarace si la persoane fara educatie
* Violenta apare mai frecvent in grupurile entice mai frecvent decat la grupurile majoritare
* Barbatii violenti sunt bolnavi mintal-doar 10% dintre ei sufera de tulburari mentale
* Consumul de alcool este o cauza a violentei domestice- alcoolul nu este cauza este efect
Date reale:
* Violenta in familie este o infractiune, prevazuta si sanctionata ca atare de Codul penal roman incepand cu anul 2000 (Legea 197/2000)
* Ea se manifesta fara deosebire, indiferent de varsta, sex, nivel de educatie sau clasa sociala, deopotriva la populatia majoritara si la minoritatile entice sau sexuale.
* Amploarea si gravitatea fenomenului sunt date de numarul mare al telefoanelor primate si a plangerilor inregistrate la politie, de numarul mare al femeilor –victime intalnite pe holurile camerei de urgenta a spitalelor.
* Violenta in familie este un fenomen negativ, reprobabil, indiferent cine este agresorul si cine este victima: femeie, barbat, copil, copil, varstnic.

      Cuzele violentei in familie sunt de ordin :
* Social- inradacinarea traditiei potrivit careia « barbatul este capul familiei » si el decide toate problemele legate de aceasta, la care se adauga obiceiul educarii copilului prin bataie,
* Economic- situarea a mai mult de jumatate din familiii sub pragul minim de saracie duce la amplificarea stress-ului cotidian. Nu trebuie uitat ca violenta domestica se manifesta la fel de des si in familiiile cu un nivel ridicat de educatie si bunastare.
* Politic-legislativ – considerarea familiei si a spatiului sau de vietuire ca fiind ca fiind tabu , de « neviolat » chiar si pentru organele legii si inexistenta, pana in 2000, a unor prevederi legale legate de violenta domestica in Codul Penal.
* Individual – personalitatea, temperamentul si caractelul indivizilor, sunt factori psihologici ai violentei in familie. De regula, in conditiile existentei unei personalitati dezechilibrate, cel puternic isi descarca agresivitatea asupra celui slab, parintii asupra copiilor, tinerii asupra varstnicilor.
* La acest ansamblul de cauze se mai aduga :
- deficiente ale sinstemului educational
- criza de autoritate in familie si scoala
- existenta unor medii de subcultura violenta si multe imperfectiuni ale legislatiei in vigoare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu